Beschrijving project/programma:
De activiteiten vinden in eerste plaats plaats binnen de due diligence als onderdeel van het Programma ENIAMS. Doel van het programma is het ontwikkelen van voorzieningen en ondersteunen van Pilots ten behoeve van implementatie van de nieuwe werkomgeving in het kader van Open Overheid en de WOO.
Omschrijving einde project/programma:
De implementatie van de nieuwe werkomgeving en Wet Digitale Overheid vergt naar verwachting meerdere jaren, de looptijd van het programma is voorzien tot en met 2030. Of eindigt zoveel eerder als voorzieningen zijn opgeleverd en overgedragen aan de toekomstige beheerorganisatie en financiële en inhoudelijke decharge door klant heeft plaatsgevonden.
Welke rol heeft de professional binnen het project/programma:
De organisatie en veranderanalist zet vanuit een centrale positie vaardigheden in om de vraagstukken rondom het Beter Samenwerken en het gebruik van de nieuwe werkomgeving vooruit te helpen. De business analist werkt nauw samen met de andere team leden (multidisciplinarie team). De rol van de organisatie en veranderanalist ligt een sterke focus op changemanagement en organisatieverandering. De kern van de rol ligt in het concretiseren en bewaken van de programmadoelstellingen in nauwe samenhang met de uitvoering en implementatie ervan binnen de deelnemende organisaties. Dit vraagt om zowel analytisch vermogen als veranderkundige
De professional fungeert als schakel tussen programmaleiding, beleidsafdelingen, uitvoeringsorganisaties en andere betrokken stakeholders. Daarbij vertaalt hij/zij de strategische opgaven van het programma naar de implicaties voor de organisatiecultuur, processen, samenwerking en gedrag.
ICTU ondersteunt het ministerie van BZK bij het programmanagement van het lopende Programma Beter Samen Werken. Het doel van het programma is het realiseren van een nieuwe werkomgeving waarmee medewerkers ontzorgd worden in het gebruik van alle voorzieningen in de digitale dienstverlening voor burgers en bedrijven. Deze verplichting voor Dienstverleners komt voort uit de Wet open overheid (WOO). Het Stelsel Toegang ondersteunt de Dienstverleners in het uitvoering geven aan de WOO.
Binnen het programma Beter Samenwerken heeft de organisatie en veranderanalist vanuit het Implementatieteam de taak om medewerkers te ondersteunen in het aansluiten op de nieuwe werkomgeving. Sector- en context specifieke vraagstukken vragen een grondige analyse en een zorgvuldige beantwoording, wellicht ook een bijstelling van ontwerp en aanpak.
Dit doet de professional zelfstandig en autonoom, in afstemming met andere externe professionals die verantwoordelijk zijn voor beleidsdossiers, de releasematige realisatie van de nieuwe werkomgeving, implementatie- en communicatieaanpak.
De activiteiten die horen bij het realiseren van de opdracht zijn:
- Het analyseren van de organisatie- en veranderkundige impact van BSW op de betrokken departementen, incl. cultuur, werkwijze en houding t.a.v. informatiebeheer.
- Vertalen van programmadoelstellingen en -architectuur naar implicaties voor gedrag, processen, samenwerkingen rollen.
- Signaleren van veranderopgaven en belemmeringen bij de deelnemende departementen en adviseren over veranderaanpak.
- Begeleiden van het proces van betekenisgeving: wat betekent BSW concreet voor verschillende stakeholders?
- Adviseren over het vormgeven van een effectieve veranderaanpak en communicatie-strategie binnen de due diligence-fase.
- Fungeren als brug tussen strategisch programmadoel en operationele werkelijkheid van de departementale organisaties.
- Inbrengen van sociale, gedragskundige en veranderkundige expertise binnen het due diligence team.
De specifieke kennis en vaardigheden die vanuit de professional benodigd zijn om de opdracht tot een goed einde te kunnen brengen, betreft een combinatie van:
- Kennis van (marketing en) communicatie;
- Kennis van stakeholdermanagement;
- Heeft kennis van digitale dienstverlening binnen de overheid;
- Aantoonbare ervaring met organisatieveranderingstrajecten binnen de Rijksoverheid
- Aantoonbare ervaring met interdepartementale samenwerkingstrajecten.
Gewenst profiel:
- heeft kennis, ervaring en expertise in het analyseren van complexe situaties en vraagstukken;
- heeft kennis, ervaring en expertise in het beschrijven, vaststellen en presenteren van informatieproducten;
- heeft kennis en ervaring met het werken in bestuurlijk complexe omgevingen;
- heeft communicatieve vaardigheden; kan schakelen tussen bestuurders, beleidsmakers en uitvoerenden
- heeft ervaring met het samenwerken met keten en/of externe partners;
- Is politiek-bestuurlijke sensitiviteit; gevoel voor machtsverhoudingen en departementale dynamiek.
Overige informatie:
- Losse motivatie, inclusief beargumentering per bullet van de eisen en wensen waarom hier aan wordt voldaan, is verplicht.
- Hybride werken mogelijk in overleg.
Eisen:
- HBO/universitair denk- en werkniveau; bijvoorbeeld op het gebied van bedrijfskundige informatica, publieke informatiemanagement, communicatiemangement;
- Ervaring in het identificeren van behoeften en het vertalen hiervan naar operationele processen en bruikbare oplossingen binnen het publieke domein;
- kennis van en ervaring binnen meerdere publieke sectoren zoals de beleidsdepartementen en uitvoeringsorganisatie,
- Ervaring met adviseren en het voorbereiden van besluiten binnen een complexe publieke omgeving;
- Aantoonbare ervaring in stakeholdersmanagement, interdepartementale samenwerkingstrajecten.
Wensen:
- Aantoonbare ervaring met het werken aan opdrachten in een samenwerking met meerdere departementen, sectoren en ketenpartners.
- Aantoonbare ervaring met het werken in een bestuurlijk complexe omgeving
- Aantoonbare ervaring met het analyseren van complexe vraagstukken en deze vertalen naar de uitvoering.
Arbeidsvoorwaarden:
Aantal uren:
36-40 uur in de week
Interesse?
Stuur ons dan uiterlijk 20 mei 2025, voor 12.00 uur je recente CV + motivatie voor deze rol, samen met je beschikbaarheid/geplande vakanties.
Informatie?
Egbert@crossjob.nl
