- Aansprakelijkheid
- BTW
- Coaching en Begeleiding
- Dataverzameling
- Duurzaamheid
- Loonheffingen
- Naleving van de Regelgeving
- Onderaannemingen
- Onderhandelen
- Onderzoek
- Personeelszaken
- Rechtszaken
- Verandermanagement
Beschrijving afdeling
Het Openbaar Ministerie (OM) zorgt - samen met de politie en andere ketenpartners - voor opsporing en vervolging van strafbare feiten. Dit varieert van winkeldiefstal tot moord en van belastingontduiking tot cybercrime en terrorisme. Het werk van het OM is erop gericht dat daders een passende straf krijgen en dat slachtoffers en nabestaanden het gevoel hebben dat zorgvuldig met hun belangen wordt omgegaan.
Werkdruk is al langere tijd onderwerp van gesprek binnen het OM. Uit de COA-onderhandelingen in 2023 bleek de noodzaak van structurele oplossingen voor de -toenemende- werkdruk en in april 2024 is het Rapport Verkenning Werkdruk Rechtspraak en Openbaar Ministerie – Werken aan echte oplossingen gepubliceerd. In dit rapport zijn diverse aanbevelingen opgenomen om de werkdruk aan te pakken. En ondanks dat er al veel is gedaan, blijft het actueel en vraagt werkdruk om voortdurende aandacht en erkenning. Want, het OM heeft groot belang bij duurzaam inzetbare medewerkers. Iedereen is hard nodig om het werk gedaan te krijgen en daarmee onze bijdrage aan een rechtvaardige samenleving te leveren.
Een programmatische aanpak is passend voor de complexe opgaven van werkdruk. Door activiteiten en aanbevelingen in samenhang te managen en de samenwerking daarvoor te organiseren, zijn doelen slimmer, sneller en efficiënter te realiseren. Het doel van het programma is om de opgaven in samenwerking met de OM-onderdelen te realiseren. Daarnaast fungeert het programma ook als vliegwiel om de diverse componenten van werkdruk vast te stellen: eerst vanuit een theoretisch kader en vervolgens door dit kader te vertalen naar en in te zetten in de aanpak van werkdruk. Daarnaast heeft het programma de opdracht om best practices uit de organisatie te verzamelen en, daar waar effectief, breder te delen binnen het OM. Tot slot is het de taak van het programma om het gesprek en de urgentie voor het onderwerp werkdruk te stimuleren en verder te brengen in de organisatie.
Achtergrond opdracht
De minister voor Rechtsbescherming en de NVvR hebben in april 2023 het initiatief genomen om een onderzoek te starten naar maatregelen die de werkdruk binnen de Rechtspraak en het OM effectief kunnen verminderen. Op dinsdag 23 april 2024 werd het rapport ‘Verkenning werkdruk Rechtspraak en Openbaar Ministerie – Werken aan echte oplossingen’ gepubliceerd. Het rapport biedt 33 aanbevelingen, gericht aan de Rechtspraak en aan het OM. De conclusie is: voor het aanpakken van de werkdruk bestaat geen ‘silver bullet’ oplossing. Wel kunnen op verschillende terreinen maatregelen worden genomen die ieder voor zich en in samenhang kunnen bijdragen aan vermindering en beheersing van de werkdruk.
Inmiddels zijn het rapport en de aanbevelingen, voorzien van adviezen van de HR-adviescommissie, in juni 2024 via de schriftelijke procedure aan het College
aangeboden. Het College stemde in met de adviezen en met een programmatische aanpak van de aanbevelingen (besluitenlijst Collegevergadering 25 juni 2024).
Gezien de uitkomsten van de verkenning (en voorgaande rapporten) ligt een duidelijke taak voor het OM om werkdruk aan te pakken. Enerzijds ziet dit toe op het
verlagen van de werklast en anderzijds ziet het toe op het verbeteren van de belastbaarheid van medewerkers. Bij werkdruk speelt een veelheid aan factoren een
rol. Dit vraagt om een aanpak met interventies op organisatie-, team- en medewerkersniveau.
De uitdaging voor het programma Werkdruk is dat er niet alleen wordt ingezet op het opvolgen en realiseren van de aanbevelingen maar werken aan een gewenste organisatieverandering waarbij continue aandacht blijft voor werkdruk en er blijvend initiatieven worden ondernomen en/of verzameld in kaart worden gebracht om de problematiek van werkdruk duurzaam op te pakken.
Het programma Werkdruk is in juli gestart met het opstellen van een plan van aanpak voor de eerste fase. De uitgangspunten voor de aanpak worden beschreven. Hierin is inhoudelijke informatie verzameld vanuit theorie, wet- en regelgeving en huidige praktijk om een goed fundament te leggen voor het programma en de uitrol van aanbevelingen en acties.